kuli meaning in english


Word: கூலி - The tamil word have 4 characters and have more than one meaning in english.
kuli means
1. to engage the temporary use of at a set price; rent
2. Usually, wages. Economics. the share of the products of industry received by labor for its work
3. to give over
4. a person or persons who pay to be conveyed in a vehicle; paying passenger.
5. the ordinary conveyance or means of transport of goods provided by common carriers
6. a payment or series of payments made by a lessee to an owner in return for the use of machinery, equipment, etc.

Transliteration : kūli Other spellings : kuli

Meanings in english :

As noun :
fare
freight

Meaning of kuli in tamil

champalam / சம்பளம்
vantimutaliyavaṟ ṟinkuli / வண்டிமுதலியவற் றின்கூலிchommonly in chomposi tion as kutikkuli / commonly in composi tion as குடிக்கூலிkulikkaran / கூலிக்காரன்

Identical words :

As noun :
kulippatu ( கூலிப்பாடு ) - கூலிப்பிழைப்பு
kulikkaran ( கூலிக்காரன் ) - day laborerkulikkuppitikka ( கூலிக்குப்பிடிக்க ) - to hirekulikkumaratikka ( கூலிக்குமாரடிக்க ) - to beat the breasts for pay as women at a funeral

Tamil Examples :

1. கூலி வேலைகளுக்கு ஆள் கிடைக்காமல் திண்டாடும் நிலைமைக்கு முக்கிய காரணம் ‘மகாத்மா காந்தி தேசிய ஊரக வேலை உறுதி திட்டம்’ என்ற கருத்து தவறானதாக தெரிகிறது
kuli velaikalukku al kitaikkamal tintatum nilaimaikku mukkiya karanam ‘makatma kanti techiya uraka velai u?uti tittam’ en?a karuttu tava?anataka teriki?atu
2. 148 வரை கூலி பெற அரசு செய்த ஏற்பாடு
148 varai kuli pe?a arachu cheyta e?patu
3. இதனால்தான் கூலி வேலைக்கு ஆள் கிடைப்பதில்லை என்று ஊடகங்கள் சித்தரிக்கின்றன
itanaltan kuli velaikku al kitaippatillai en?u utakankal chittarikkin?ana
4. குமரி மாவட்ட கூலி தொழிலாளி டென்னிஸ் குமாரும் மனைவி மேரி சுஜாவும் கடைசியாக கலெக்டரிடம் மனு அளித்துள்ளனர்
kumari mavatta kuli tozilali tennis kumarum manaivi meri chujavum kataichiyaka kalektaritam manu alittullanar
5. ஒரு ஓவர் , 6 பந்து , வீச 60 லட்சம் கூலி என்றால் பேரம் அப்படியொன்றும் மோசமில்லை
oru ovar , 6 pantu , vicha 60 latcham kuli en?al peram appatiyon?um mochamillai
Tamil to English
English To Tamil